Seychely leží mimo pásmo cyklónů, mají stabilní tropické počasí a nebezpečné povětrnostní podmínky jsou velmi vzácné. Celoroční teploty se pohybují v rozmezí 24 – 30°C. Srážky se vyskytují v hojné míře převážně v zimním období, v průběhu letních měsíců převažuje sucho. Většina lidí jezdí na Seychely v období od dubna do října. V tomto období zde panuje slunečné počasí ideální pro pobyt na plážích a výlety po ostrovech, v moři je rovněž skvělá viditelnost pro milovníky potápění a šnorchlování. Nejvíce srážek a oblačnosti je od prosince do února.
OBLASTI, KAM SE S NÁMI MŮŽETE VYPRAVIT A JINÁ ZAJÍMAVÁ MÍSTA
Ostrov Mahé
Na Mahé, největším a nejlidnatějším ze 115 seychelských ostrovů, se nachází seychelské mezinárodní letiště, hlavní město Victoria a hospodářské centrum země. Na seychelském "hlavním ostrově" je toho spousta k vidění, od pěší turistiky, potápění a procházky po plážích až po návštěvu muzeí, galerií a restaurací. Je to ideální ostrov pro cestovatele, kteří mají rádi rozmanité zážitky: rušná centra jako Beau Vallon , které je místem, kam se vydat, pokud máte rádi noční zábavu nebo nakupování; národní park Morne Seychellois nabízí mnoho úžasných turistických tras a nejvyšší vrchol Seychel; mořské parky v St Anne a Port Launay nabízejí vynikající šnorchlování a samozřejmě nádherné seychelské pláže vybízejí k odpočinku a užívání si našeho nekonečného léta.
Ostrov Praslin
Praslin je druhým největším ostrovem Seychel a je ideálním místem pro milovníky přírody, kteří chtějí strávit odpočinkovou dovolenou. Na Praslinu se nachází jedinečné Údolí Vallee de Mai - památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO s obřími palmami ikonického seychelského kokosu a které je domovem vzácného seychelského černého papouška. Praslin má výhodnou polohu v blízkosti mnoha dalších malých ostrovů, kde mohou návštěvníci pozorovat ohrožené endemické druhy ptáků, které přežívají jen díky ochranářskému úsilí na těchto ostrovech. Tyto malé ostrovy jsou ideální pro jednodenní výlety po ostrovech a nádherné šnorchlování. Na Praslinu se nachází také 18jamkové mistrovské golfové hřiště (v luxusním hotelu Constance Lemuria) a pláž Anse Lazio, která je často uváděna jako jedna z nejkrásnějších na světě.
Ostrov La Digue
La Digue vás okouzlí pohodovou atmosférou ostrovního života s jeho slunným ostrovním šarmem a pestrým charakterem. Hlavním dopravním prostředkem jsou zde jízdní kola a po celém ostrově je k vidění tradiční kreolská architektura a domy. Ulice lemují četné džusové bary s reggae hudbou a obrovské želvy se volně procházejí po palmových alejích, které vás dovedou k nádherným plážím včetně světoznámé pláže Anse Source D'Argent – zřejmě nejfotografovanější pláže na světě. Hlavním ubytovacím zařízením na tomto ostrově je nespočet rodinných penzionů, což z něj činí ideální místo pro cestovatele milující kola a hledající autentické ostrovní zážitky.
NAKUPOVÁNÍ A SUVENÝRY
Pokud budete hledat suvenýry, najdete na Seychelách velký výběr šperků, koření, výrobků ze dřeva a mnoho dalšího. Skvělým místem pro nákupy jsou místní trhy, kde se můžete také setkat s obyvateli Seychel. Obchody se suvenýry najdete většinou i ve všech hotelech.
JÍDLO A NÁPOJE
Pro seychelskou gastronomii je charakteristický vliv různých oblastí světa, což vede k pestré škále vlivů. V seychelské kreolské kuchyni se snoubí exotika indických a asijských pokrmů s pikantními chutěmi Orientu i některými prvky evropské kulinářské kultury. Základem je široké využití přírodních ingrediencí, které nabízí seychelská půda a okolní vody. Málokde jinde na světě se nabízí taková rozmanitost čerstvých ryb a mořských plodů. K nejznámějším rybám patří mimo jiné tuňák, okoun, barakuda, makrela královská, humr a chobotnice. Ryby se podle druhu podávají grilované, ale mohou být také smažené nebo pečené, případně nakrájené na kostičky a připravené jako kari, které je základem seychelské kuchyně. Grilované ryby s kreolskou rajčatovou nebo chilli omáčkou nebo s lahodným kari z kokosového mléka jsou jedinečnou kulinářskou specialitou. Jako základ pro kari se používá také kuřecí nebo vepřové maso. Jako příloha se podává rýže, zelenina a často i pikantní omáčky. Kromě toho se podávají brambory, chlebovník a čatní z místního ovoce, jako je papája. Další specialitou, kterou by návštěvníci měli ochutnat, je polévka tectec, jejíž nejdůležitější ingrediencí jsou malé mušle, které mají stejný název. Na závěr večeře se často podávají dezerty, jako je kokosová čokoláda, vařené banány v kokosovém mléce nebo karamelizované ananasy.
Zvláštní kreolskou chuť v kuchyni dodává široká paleta koření, jako je vanilka, skořice, hřebíček, muškátový oříšek, citronela a chilli. Zázvor a česnek jsou také oblíbeným kořením Seychelanů a používají se téměř v každém jídle. Každý, kdo se chce inspirovat a po návratu si doma uvařit seychelské jídlo, si může koupit různé seychelské koření na trhu ve Victorii. Směs koření pro seychelskou kari omáčku, která se skládá mimo jiné z kurkumy, kardamonu, zázvoru, koriandru, česneku, pepře, kmínu, hořčičných semínek a chilli, lze koupit i hotovou.
Na Seychelách je běžné pít po celý den vodu. Pokud si chcete vychutnat alkoholický nápoj, můžete vyzkoušet pivo SeyBrew a francouzské či jihoafrické víno. Obzvláště oblíbené jsou nápoje na bázi rumu s použitím rumu Takamaka a také míchané nápoje s vodkou. Další dva oblíbené seychelské nápoje jsou Buka a Kalou. Druhý jmenovaný je zkvašené víno, které se získává z nálevů kokosových palem a po zkvašení chutná sladce nebo trpce. Čím sušší chuť, tím vyšší obsah alkoholu. Buka se vyrábí z cukrové třtiny a je podobná rumu. Určitě vyzkoušejte také čerstvé ovocné šťávy a lahodnou kokosovou vodu.