Řekové si rádi užívají života. Jídlo a pití si nejčastěji užívají s rodinou a přáteli. V Řecku se obědvá mezi 14.00-15.00 hodinou a večeří kolem 21.00-22.00 hodiny. Potrpí si na čerstvé ingredience, které jsou hlavní součástí středomořské kuchyně. Nejčastěji je řecká strava založená na zelenině (lilky, cukety, rajčata, papriky, cibule, brambory, zelené fazole, olivy a okra – jedlý ibišek). Z masa se nejčastěji používá skopové, jehněčí, kozí, kuřecí a vepřové maso. Na ostrovech se samozřejmě setkáte i s rybami a mořskými plody. Z koření se nejvíce používá oregano, rozmarýn, tymián, muškátový oříšek, kopr nebo máta. Nezbytnou surovinou při přípravě většiny jídel je olivový olej. Nejznámějším sýrem je „feta“ - z ovčího či kozího mléka ve slaném nálevu. Další známé sýry – většinou z ovčího mléka jsou např. „graviera“ nebo „kasseri“. Nedílnou součástí řecké kuchyně je i jogurt, vyráběný opět nejčastěji z ovčího mléka. Ke snídani si do něj Řekové rádi přidávají med. Na stole je vždy výběr čerstvého pečiva. Řada řeckých jídel a nápojů se stala dobře známými i v zahraničí a určitě je znáte i Vy. Zdravé „tzatziky“ jsou složeny z filtrovaného jogurtu, okurek, česneku, olivového oleje, octa a bylinek (např. kopr). Nejznámější „gyros“ je opékané kořeněné maso (kuřecí, vepřové nebo jehněčí), nejčastěji prodávané v chlebové placce „pita“ s rajčaty, cibulí, tzatziki a dnes i s hranolkami uvnitř. „Souvlaki“ jsou grilované kousky masa (vepřové, kuřecí, jehněčí) a zeleniny na špízu. Podává se na talíři např. s rýží nebo v pitě. Vesnický salát „choriatiki salata“ je všudypřítomný. Obsahuje rajčata, papriky, okurky, cibuli, olivy, fetu, oregano a olivový olej. „Mousakás“ neboli musaka se skládá ze tří základních vrstev. Jsou to vrstvy nakrájeného lilku (nebo cukety), mletého jehněčího masa a bešamelové omáčky. Přidávají se rajčata, koření a často brambory. Předkrm „taramosalata“ je pasta růžové barvy podávaná na chlebu. Připravuje se z rozmixovaných nasolených rybích jiker, česneku, cibule, olivového oleje a citronové šťávy. Někdy také s rozmixovanými bramborami, střídkou chleba nebo mandlemi. „Pasticio“ nebo „pastitsio“ je vrstvené, zapečené jídlo z těstovin spojených sýrem a vajíčkem, mletého masa a bešamelové omáčky. Přidávají se rajčata a koření. Pokrm může být připraven i v bezmasé verzi. Jelikož místní brzy ráno nesnídají, často si odskočí na malou svačinu nazývanou „bougatsa“ – závin z filo těsta plněný pudinkem, sýrem či mletým masem. Ze sladkostí je nejpopulárnější „baklava“ (filo těsto máčené v medu, plněné oříšky) a „chalva“ (sezamová pasta s medem, často v kombinaci s oříšky). V horkých dnech se nejlépe ochladíte kávovým „frappé“ z rozpustné kávy, vody a případně mléka. Někteří upřednostňují klasickou „řeckou kávu“, která je pozůstatkem z dob osmanské nadvlády a příprava je tedy stejná jakou originální turecké kávy. Podle přípravy a složení se nazývá:„sketos“ (silná bez cukru), „metrio“(silná, lehce slazená), „vari glikos“ (silná, sladká), „metrios vrastos“ (slabá, lehce slazená) a „glikos vrastos“ (slabá, sladká). Nejpopulárnějším pivem místníprodukce je „Mythos“, „Alfa“a „Corfu Beer“. Korfská vína, i přesto, že jsou chutná, nejsou příliš rozšířená, neboť vinice v minulosti ustoupily olivovníkům. Nejrozšířenějším vínem je tisíce let stará „Retsina“ obsahující borovicovou pryskyřici, kterou se vymazávají vinné sudy. Nejznámějším a nejtypičtějším ostrovním likérem je velmi sladký a aromatický Kumquat (kumkvat) – vyráběný z citrusových plodů kumkvatů – miniaturních pomerančů. Tradičními alkoholickými nápoji je „Ouzo“ anýzový likér z hroznů a „Metaxa“ destilovaná z několika druhů vína a obohacena tajnou směsí středomořských bylin.