OBLASTI, KAM SE S NÁMI MŮŽETE VYPRAVIT A JINÁ ZAJÍMAVÁ MÍSTA
Kuşadası
Kuşadası je v posledních letech velmi oblíbenou destinací cestovního ruchu hlavně pro klienty z Evropy. Jedná se o nejseverněji položené letovisko v Turecku u Egejského moře. Město je poměrně rušné a po setmění se proměňuje v město neonů, kde pulzuje veselý noční život. V okolí letoviska je řada pamětihodností například největší antické město na území Turecka – Efes. Hlavní dominantou města je menší kamenná pevnost na Holubím ostrově (Guvercin Ada), který byl díky strategické poloze během osmanských válek využíván pro obranu pobřeží. Z byzantského hradu se vám naskytne nádherný výhled na město. Zhruba 26km od centra Kusadasi se nachází Poloostrov Dilek se stejnojmenným Národním parkem. Jedná se o hornatou rezervaci s turistickými trasami, nádhernými panoramaty a zátokami, které lákají k potápění a koupání. Kusadasi patří k destinacím, s nejkrásnějšími pískovými plážemi. Mezi nejpopulárnější patří Kadinlar Denizi (Dámská pláž) nebo pláž v Pamucak.
NAKUPOVÁNÍ A SUVENÝRY
Otevírací doba většiny obchodů je od 9.00 do 21.00 hodin, včetně víkendů. Typickými tureckými suvenýry jsou například zlaté šperky, výrobky z kůže nebo slavné turecké ručně tkané koberce. Doporučujeme nakupovat toto zboží pouze v kamenných obchodech, kde Vám ke zboží vystaví certifikát. Dalším oblíbeným suvenýrem je například „nazar boncuk“ modrobílé oko, které by Vás mělo ochránit před zlým pohledem, dále místní keramické výrobky, onyx, černý čaj (doporučujeme z oblasti Rize), sypaný čaj z granátového jablka, turecké cukrovinky lokum (různé příchutě, plněné oříšky), turecká káva (nejlepší Mehmet Efendi), víno z Kapadokie (Turasan), turecká pálenka raki (nejlepší Tekirdag), oříšky, tabák, vodní dýmka (Nargile), různé druhy koření (oblíbený je šafrán) nebo domácí mýdla s olivovým olejem a olivový olej.
JÍDLO A NÁPOJE
Turecká kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. V její rozmanitosti se odráží prvky kuchyně řecké, arménské, balkánské a dalších což souvisí s bývalou mnohonárodnostní Osmanskou říší. Díky příznivému klimatu se v Turecku daří všem možným druhům zeleniny, které jsou v místní kuchyni zastoupeny. Vévodí jim lilek, který se zde upravuje na různé způsoby. Za ochutnání určitě stojí lilkový salát (“imam bayildi”), který se podává coby studený předkrm (“meze”). Předkrmů ale existuje daleko více a turecká kuchyně si na ně potrpí. Velmi oblíbené jsou například plněné vinné či kapustové listy, papriky a rajčata nebo mušle. Všem nadívaným pokrmům se obecně říká “dolma” a všechny bývají velice lahodné. Z polévek je nejoblíbenější polévka z červené čočky (“ezogelin corbasι”). Maso, jakožto součást většiny hlavních jídel, je v Turecku především skopové, telecí, kuřecí či rybí. Mezi turecké speciality patří “kebab”, který se většinou podává v arabském chlebu, dále “Ιzgara” - maso připravované na grilu a karbanátky (“köfte”). Přílohou hlavních jídel většinou bývá rýže (“pilav”) nebo “bulgur”, který se zhotovuje z tvrdé pšenice. V turecké kuchyni se hojně používá olivový olej. Doporučujeme mastnější jídla především předkrmy s olejem zajídat chlebem, stejně tak, jako to dělají sami Turci. Předejdete tím případným zažívacím potížím. Častým dezertem bývá “baklava”- pečivo z listového těsta obalené v medu a plněné oříšky nebo celá škála mléčných dezertů. Mezi tradiční turecké nápoje patří čaj a káva.
Podrobnější informace k destinaci, naleznete v informační knize Čedok na vašem hotelu.